Intézményi programok

Erzsébet tábor 2021.


UGRÁS A GALÉRIÁRA»

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2021-NEP-01 kódszámú felhívására, a Napközi Erzsébet-táborban való részvételre 2021. májusában a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ jelentkezést nyújtott be. A felhívásban való részvételnek az volt a célja, hogy olyan minőségi, élményalapú, gyermekcsoportok számára elérhető tábort tudjunk megvalósítani az Alapítvány támogatásával, amely által a helyi napközis táborokban résztvevő gyermekek közös élményekkel és örök emlékekkel gazdagodnak.

2021-NEP-01-01819 számú jelentkezéssel a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ táboroztatási szolgáltatást nyert 30 gyermek részére mindösszesen 540.000 Ft összegben.

A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ Erzsébet tábora 2021.07.05. – 2021.07.09. között valósult meg a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, Nagykanizsa, Sugár út 11-13. szám alatti épületében. A táborban résztvevő harminc gyermek a nagykanizsai általános iskolák tanulói közül kerültek kiválasztásra az óvodai és iskolai szociális segítők által. Itt nemcsak tartalmas programok várták a táborozókat reggel 7 órától délután 17 óráig, hanem napi négyszeri étkezés is biztosított volt számukra.

Tábor egésze a résztvevő gyermekek számára térítésmentes volt, így a hátrányos helyzetű gyermekek is részt tudtak venni ebben.

A tábor öt kötelező tematika mentén épült fel:

  1. Sport, egészségtudatos életmód

A sport, egészségtudatos életmód tematika részeként a tábor résztvevői virológiai edukációs foglalkozás keretében ismerték meg, elevenítették fel a szigorú egészségügyi és vírusbiztonsági szabályokat, amelynek keretében megnézték az alapítvány által rendelkezésre bocsátott higiénés, edukációs videót. A tábor egészén a virológiai előírások betartásra kerültek, a közegészségügyi hatósági ellenőrzés során is mindent rendben találtak.

E programelemhez kapcsolódóan Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátási Intézményének két iskolavédőnője az egészségtudatos életmódról prevenciós, egészségmegőrző foglalkozást tartott, amelynek során játékos feladatokat oldottak meg a gyermekek. Ennek keretében megismerkedtek a témához kapcsolódó alapfogalmakkal, s az ehhez kapcsolódó asszociációikat is megosztották egymással.

A sport, egészségtudatos életmód tematika részeként a tábor résztvevői a közös bemelegítés után sorversenyeken vettek részt, ahol kipróbálhatták ügyességüket, kitartásukat különböző feladatokban (pl.: teremhokis labdakísérés szlalomban, tollasütőn teniszlabda vitele szlalomban, babzsákdobás, célbadobás), valamint a csapatok sporthoz kapcsolódó kvízfeladatokat oldottak meg.

A gyermekek megismerkedtek és kipróbáltak egy a számukra még új mozgásformát: a balettet, amelyet balettoktató mutatott be számukra.  A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársa kutyás és rendőrségi bemutatót tartott a tábor részvevőinek, amelyet rendkívüli módon élveztek a gyermekek, itt megmutatkozott az állatok iránt érzett szeretetük. A kutyakiképzésről tartott ismertető előadás után lehetőség nyílt az állatok megsimogatására is.

  1. Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés

A környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés tematika jegyében a tábor résztvevői a környezettudatossághoz kapcsolódó foglalkozás keretében ismerték meg, elevenítették fel a környezettudatossághoz, szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó ismereteiket, s megismerkedtek városunk korszerű hulladékkezelésével. Ennek keretében a Netta-Pannónia Környezetvédelmi Kft környezetvédelmi referense tartott interaktív előadást számukra. Ezt követően szelektíven gyűjthető hulladékból, kupakból készítettek képeket, amelyek kiállításra kerültek a pénteki napon.

  1. Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség

A művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség tematikai elem keretében a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítőinek, a tábor kísérőinek segítségével különböző kézműves technikák alkalmazásával a gyermekek kidekorálták saját Erzsébet táboros pólóikat, valamint két csoportban Erzsébet táboros molinót, mozaikos Erzsébet királynős képet készítettek.

E programelem keretében a Thúry György Múzeumban a tábor résztvevői két csoportban tárlatvezetésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, amelynek során nemcsak városunk történelmét, Nagykanizsa város 18. századi fejlődését és a dualizmus időszakának aranykorát ismerték meg, hanem az őskorról is hallottak előadást, s kipróbálhattak különböző technikákat. Majd ehhez kapcsolódóan kézműveskedtek a tábor helyszínén.

A tábor egészén lehetőségük volt a gyermekeknek arra, hogy különböző kézműves technikák alkalmazásával szabadon alkossanak (pl.: gyöngyfűzés, kavicsfestés, színezés, gyurmázás, könyvjelző és csipeszkukac készítés, lufihajtogatás, lufiból lisztfigura készítés). A hét folyamán elkészített műveket összegyűjtötték, kiválogatták, amelyekből a pénteki napon táborzáró kiállítást tartottunk, ahol mindenki megcsodálhatta ügyességüket, kreativitásukat.

       4. Kirándulás

Egy teljes nap a kirándulás jegyében telt el. A táborzó gyermekek busszal utaztak ki a zalaszabari Zobori Élményparkba, s az egész napot itt töltötték, közösen birtokukba vették az élményparkot. A legbátrabbak kipróbálták a kötélpálya különböző pályáit, a többiek közben gokartoztak, Forma 1-es versenyautóba ültek, ügyességi feladatokat oldottak meg, hullámvasutaztak, trambulinoztak, játszótereztek. Az ebéd utáni nagy hõségben a beltéri attrakciókat vették igénybe a gyermekek, vagyis a beltéri játszóparkot, csúszdaparkot, ability parkot és ökoházat, majd a vizes játszótéren pihentek meg. Ezt követően a 4D-s mozizás, hófánk és csónak csúszdázás, állatsimogató következett. Az egész napos kirándulás során számos új élményben részesültek az élménypark beltéri és kültéri attrakciói által, amelyek garantálták az aktív kikapcsolódás lehetőségét.

  1. Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés

Az önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés tematika keretein belül a tábor résztvevői csoportfoglalkozáson vettek részt, melyet a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítői, a tábor kísérői, s egyben gyakorlott csoportvezetők tartottak. A csoport tagjainak bemutatkozása mellett a foglalkozás lehetőséget teremtett egymás megismerésére, s az önismeret fejlesztésére. A foglalkozás hozzájárult a tábor résztvevői között a csapatszellem kialakításához, a csoporton belüli kooperáció, a kommunikáció fejlesztéséhez, amely megalapozta a tábor egészét. A gyermekek két csoportban vettek részt a foglalkozáson, 15-15 fővel, ahol a rövid bemutatkozás után különböző csapatépítő, önismereti feladatokat oldottak meg játékos formában, előre kidolgozott tematika alapján. A zárókörben pedig megfogalmazták, hogy mit várnak a tábortól, mit adnak a közösbe, mit várnak a többiektől, mit várnak a szervezőktől.

A tábor zárásaként a résztvevők érzékenyítő foglalkozáson mélyítették el a tábor során szerzett élményeket, illetve visszajelzést adtak arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, hogy érezték magukat, mit adott számukra a tábor, mi az amin esetleg változtatnának. A tábor során készített fényképekből egy rövid videó készült, melyet közösen megtekintettek felhőtlen jókedv, kacagás közepette. Ezzel a tábor lezárásra került. A visszajelző lapok tanúsága szerint a gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborban, rengeteg új élménnyel gazdagodtak.

Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében a táborozás során a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott járványügyi megelőző szabályok betartásra kerültek a táborozásban résztvevők egészségének megőrzése és védelme érdekében. A higiéniai szabályok, a biztonsági, valamint az egészségügyi protokollok és előírások betartását és betartatását a lehető legkörültekintőbben szerveztük meg, koordináltuk. Gondoskodtunk a táborhelyszín minden helyiségének megnövelt rendszerességű, fokozott tisztításáról, fertőtlenítéséről, fertőtlenítő pontot létesítettünk, ahol a kihelyezett kézfertőtlenítő szerek, kézmosógél és egyéb szükséges eszközök elérhetőek voltak bárki számára.


 GALÉRIA

szechenyi 2020 logo