Intézményi programok

Erzsébet tábor 2022.


UGRÁS A GALÉRIÁRA»

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2022-NKZ-01 kódszámú felhívására, a Napközi Erzsébet-táborban való részvételre 2022 áprilisában a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ a tavalyi sikeres táborszervezés és lebonyolítást követően újabb jelentkezést nyújtott be. A felhívásban való részvételnek az volt a célja, hogy olyan minőségi, élményalapú, gyermekcsoportok számára elérhető tábort tudjunk megvalósítani az Alapítvány támogatásával, amely által a helyi napközis táborokban résztvevő gyermekek közös élményekkel és örök emlékekkel gazdagodnak.

2022-NKZ-01-04084 számú jelentkezéssel a Nagykanizsai Család-és Gyermekjóléti Központ táboroztatási szolgáltatást nyert 30 gyermek részére mindösszesen 600.000 Ft összegben.

A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ Erzsébet tábora 2022.07.04. – 2022.07.08. között valósult meg a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, Nagykanizsa, Sugár út 11-13. szám alatti épületében. A táborban résztvevő harminc gyermek a nagykanizsai általános iskolák tanulói közül kerültek kiválasztásra az óvodai és iskolai szociális segítők által. A reggel 7 órától délután 17 óráig tartó táborban a tartalmas programok mellett a napi négyszeri étkezés is biztosított volt számukra.

A tábor egésze a résztvevő gyermekek számára térítésmentes volt, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is részt tudjanak venni a napközis táborban.

A tábor öt kötelező tematika mentén épült fel:

  1. Sport, egészségtudatos életmód

A sport, egészségtudatos életmód tematika részeként a tábor résztvevői virológiai edukációs foglalkozás keretében ismerték meg, elevenítették fel a szigorú egészségügyi és vírusbiztonsági szabályokat, amelynek keretében megnézték az alapítvány által rendelkezésre bocsátott higiénés, edukációs videót. A tábor egészén a virológiai előírások betartásra kerültek, a közegészségügyi hatósági ellenőrzés során is mindent rendben találtak.

E programelemhez kapcsolódóan Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátási Intézményének két iskola-védőnője az egészségtudatos életmódról prevenciós, egészségmegőrző foglalkozást tartott, amelynek során játékos feladatokat oldottak meg a gyermekek. Ennek keretében megismerkedtek a témához kapcsolódó alapfogalmakkal.

A sport, egészségtudatos életmód tematika részeként a tábor résztvevői a közös bemelegítés után sorversenyeken vettek részt, ahol kipróbálhatták ügyességüket, kitartásukat, fejleszthették egyensúlyérzéküket a különböző feladatok segítségével (pl.: labdakísérés szlalomban, tollasütőn teniszlabda vitele, célbadobás, ping-pongozás). A sporttevékenységen belül a táncos mozdulatok elsajátítására is lehetőségük volt a gyerekeknek, valamint a csapatok sporthoz kapcsolódó kvízfeladatokat oldottak meg, ezzel ellenőrizve a tábor során elsajátított tudásukat.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársa kutyás és rendőrségi bemutatót tartott a tábor részvevőinek, amelyet rendkívüli módon élveztek a gyermekek, itt megmutatkozott a kutyatartással kapcsolatos előzetes ismeretük, valamint az állatok iránt érzett szeretetük. A kutyakiképzésről tartott ismertető előadás után lehetőség nyílt a munkakutyákkal közelebbről megismerkedni, mely nagy élményt jelentett a lányok és fiúk számára egyaránt.

  1. Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés

A környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés tematika jegyében a tábor résztvevői a környezettudatossághoz kapcsolódó foglalkozás keretében ismerték meg, elevenítették fel a környezettudatossághoz, szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó ismereteiket, s megismerkedtek városunk korszerű hulladékkezelésével. Ennek keretében a Netta-Pannónia Környezetvédelmi Kft környezetvédelmi referense tartott interaktív előadást számukra. Az előadást követően kvíz feladatot tölthettek ki csoportmunka keretein belül a gyerekek.

  1. Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség

A művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség tematikai elem keretében a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítőinek, a tábor kísérőinek segítségével különböző kézműves technikák alkalmazásával a gyermekek a természetben is megtalálható alapanyagok segítségével készítettek termés-képeket, festettek kavicsot, lehetőségük volt környezetbarát anyagokból karkötőt és nyakláncot készíteni, a finommotorikájukat festéssel és rajzolással fejlesztették.

E programelem keretében a Thúry György Múzeumban a tábor résztvevői tárlatvezetésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, amelynek során nemcsak városunk történelmét, valamint Thúry György életének érdekességeivel ismerkedhettek meg. Majd ehhez kapcsolódóan kézműveskedtek, címereket készítettek a Múzeum helyszínén. Az előadást és kézműveskedést követően ügyességi feladatok segítségével tették próbára magukat a Múzeum udvarán, a szabad levegőn.

4. Kirándulás

Egy teljes nap a kirándulás jegyében telt el. A táborozó gyermekek busszal utaztak ki a zalaszabari Zobori Élményparkba, s az egész napot itt töltötték, közösen birtokukba vették az élményparkot. A legbátrabb jelentkezők a hullámvasút által kínált kilátással csodálhatták meg a gyönyörű tájat, a többiek közben gokartoztak, Forma 1-es versenyautóba ültek, ügyességi feladatokat oldottak meg, népi játékokat próbálhattak ki, trambulinoztak, játszótereztek. Az ebéd utáni nagy hőségben a beltéri játékokat vették igénybe a gyermekek, vagyis a beltéri játszóparkot, csúszdaparkot, ability parkot és ökoházat. Ezt követően a 4D-s mozizás, hófánk és csónakcsúszdázás, állatsimogató következett. Az egész napos kirándulás során számos új élményben részesültek az élménypark beltéri és kültéri attrakciói által, amelyek garantálták az aktív kikapcsolódás és feltöltődés lehetőségét.

  1. Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés

Az önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés tematika keretein belül a tábor résztvevői csoportfoglalkozáson vettek részt, melyet a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítői, a tábor kísérői, s egyben gyakorlott csoportvezetők tartottak. A csoport tagjainak bemutatkozása mellett a foglalkozás lehetőséget teremtett egymás megismerésére, s az önismeret fejlesztésére. A foglalkozás hozzájárult a tábor résztvevői között a csapatszellem kialakításához, a csoporton belüli kooperáció, a kommunikáció fejlesztéséhez, amely megalapozta a tábor egészét. A gyermekek két csoportban vettek részt a foglalkozáson, 15-15 fővel, ahol a rövid bemutatkozás után különböző csapatépítő, önismereti feladatokat oldottak meg játékos formában, előre kidolgozott tematika alapján.  A zárókörben pedig megfogalmazták, hogy mit várnak a tábortól, mit várnak a többiektől, mit várnak a tábor szervezőitől.

A tábor zárásaként a résztvevők érzékenyítő foglalkozáson mélyítették el a tábor során szerzett élményeket, illetve visszajelzést adtak arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, hogy érezték magukat, mit adott számukra a tábor, mi az, amin esetleg változtatnának. A tábor során készített fényképekből egy rövid videó készült, melyet közösen megtekintettek felhőtlen jókedv, nevetés közepette. Ezzel a tábor lezárásra került. A visszajelző lapok tanúsága szerint a gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborban, rengeteg új élménnyel és barátsággal gazdagodtak.

 


 GALÉRIA

szechenyi 2020 logo