Intézményi programok

Erzsébet tábor 2023.


UGRÁS A GALÉRIÁRA»

 

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2023-NKZ-01 kódszámú felhívására, a Napközi Erzsébet-táborban való részvételre 2023. áprilisában a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ az előző évek sikeres táborszervezési és lebonyolítási tapasztalatait követően újabb jelentkezést nyújtott be. A felhívásban való részvételnek az volt a célja, hogy olyan minőségi, élményalapú, gyermekcsoportok számára elérhető tábort tudjunk megvalósítani az Alapítvány támogatásával, amely által a helyi napközis táborban résztvevő gyermekek közös élményekkel és örök emlékekkel gazdagodnak.

2023-NKZ-01-02471 számú jelentkezéssel a Nagykanizsai Család-és Gyermekjóléti Központ táboroztatási szolgáltatást nyert 30 gyermek részére mindösszesen 600.000 Ft összegben.

A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ Erzsébet tábora 2023.07.03. – 2023.07.07. között valósult meg a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, Nagykanizsa, Sugár út 11-13. szám alatti épületében. A táborban résztvevő harminc gyermek a nagykanizsai általános iskolák tanulói közül kerültek kiválasztásra az óvodai és iskolai szociális segítők által. A reggel 8 órától délután 16 óráig tartó táborban a tartalmas programok mellett a napi négyszeri étkezés is biztosított volt számukra.

A tábor egésze a résztvevő gyermekek számára térítésmentes volt, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is részt tudjanak venni a napközis táborban.

A tábor öt kötelező tematika mentén épült fel:

  1. Sport, egészségtudatos életmód

A sport, egészségtudatos életmód programelemhez kapcsolódóan Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátási Intézményének két iskola-védőnője az egészségtudatos életmódról prevenciós, egészségmegőrző foglalkozást tartott, amelynek során játékos feladatokat oldottak meg a gyermekek. Ennek keretében megismerkedtek a témához kapcsolódó alapfogalmakkal.

A sport, egészségtudatos életmód tematika részeként a tábor résztvevői a közös bemelegítés után sorversenyeken vettek részt, ahol kipróbálhatták ügyességüket, kitartásukat, fejleszthették egyensúlyérzéküket a különböző feladatok segítségével (pl.: kidobó, vizes feladatok, labdakísérés szlalomban, tollasütőn labda vitele, célbadobás, ping-pongozás). A sporttevékenységen belül a táncos mozdulatok elsajátítására is lehetőségük volt a gyerekeknek, valamint a csapatok sporthoz kapcsolódó kvízfeladatokat oldottak meg, ezzel ellenőrizve a tábor során elsajátított tudásukat.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársa kutyás és rendőrségi bemutatót tartott a tábor részvevőinek, amelyet rendkívüli módon élveztek a gyermekek, itt megmutatkozott a kutyatartással kapcsolatos előzetes ismeretük, valamint az állatok iránt érzett szeretetük. A kutyakiképzésről tartott ismertető előadás után lehetőség nyílt a munkakutyákkal közelebbről megismerkedni, mely nagy élményt jelentett a lányok és fiúk számára egyaránt.

  1. Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés

A környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés tematika jegyében a tábor résztvevői a „Kezünkben a jövő- körülvesz a jövő” - környezetünk és környezettudatosság foglalkozás keretében ismerték meg, elevenítették fel a környezettudatossághoz, szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó ismereteiket. Ki vagyok én? című ráhangoló játékot követően környezet, környezettudatosság, újrahasznosítás témában oktatóvideókat néztek meg, majd ezekhez kapcsolódóan kvízfeladatokat oldottak meg. Zárófeladat a Természetből természetet kreatív csapatfeladat volt, amely során a gyerekek tetszőlegesen gyűjtöttek természetben fellelhető alapanyagokat, maradványokat (kő, falevél, tojáshéj, virág, kéreg…), s karton lapra készítettek belőle egy képet, amely a természetet jelenítette meg. Majd röviden ismertették, hogy mit ábrázol és mit jelent számukra a kép. Végül kiállítva a képeket megnézhették egymás alkotásait. A kvízfeladatok eredményhirdetésével zárult a foglalkozás.

  1. Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség

A művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség tematikai elem keretében a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítőinek, a tábor kísérőinek segítségével különböző kézműves technikák alkalmazásával a gyermekek a természetben is megtalálható alapanyagok segítségével készítettek termés-képeket, könyvjelzőket, 3D-s képeslapokat, lehetőségük volt környezetbarát anyagokból karkötőt és nyakláncot készíteni, a finommotorikájukat festéssel és rajzolással fejlesztették. Nemzeti értékekről és hungarikumokról, Nagykanizsa város történetéről hallottak előadást a táborzók, amelyről később kvízfeladatokat oldottak meg kiscsoportosan, majd sétával egybekötött városismereti játékon (bingó) vettek részt.

E programelem keretében a Thúry György Múzeumban a tábor résztvevői az Eltemetett múlt - Élet és halál az Árpád- és középkori Dél-Zalában című időszaki kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, majd népviseleti ruhákat próbálhattak fel. Az előadást követően ügyességi feladatok segítségével tették próbára magukat a Múzeum udvarán, a szabad levegőn.

4. Kirándulás

Egy teljes nap a kirándulás jegyében telt el. A táborozó gyermekek busszal utaztak ki a zalaszabari Zobori Élményparkba, s az egész napot itt töltötték, közösen birtokukba vették az élményparkot. A legbátrabb jelentkezők a hullámvasút által kínált kilátással csodálhatták meg a gyönyörű tájat, a többiek közben gokartoztak, Forma 1-es versenyautóba ültek, ügyességi feladatokat oldottak meg, népi játékokat próbálhattak ki, trambulinoztak, játszótereztek. Az ebéd utáni nagy hőségben a beltéri játékokat vették igénybe a gyermekek, vagyis a beltéri játszóparkot, csúszdaparkot, ability parkot és ökoházat. Ezt követően a 4D-s mozizás, hófánk és csónakcsúszdázás, állatsimogató következett. Az egész napos kirándulás során számos új élményben részesültek az élménypark beltéri és kültéri attrakciói által, amelyek garantálták az aktív kikapcsolódás és feltöltődés lehetőségét.

  1. Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés

Az önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés tematika keretein belül a tábor résztvevői csoportfoglalkozáson vettek részt, melyet a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítői, a tábor kísérői, s egyben gyakorlott csoportvezetők tartottak. A csoport tagjainak bemutatkozása mellett a foglalkozás lehetőséget teremtett egymás megismerésére, s az önismeret fejlesztésére. A foglalkozás hozzájárult a tábor résztvevői között a csapatszellem kialakításához, a csoporton belüli kooperáció, a kommunikáció fejlesztéséhez, amely megalapozta a tábor egészét. A gyermekek először nagycsoportban játszottak közösen, majd két kiscsoportban, 15-15 fővel, folytatták a foglalkozást, ahol a rövid bemutatkozás után különböző csapatépítő, önismereti feladatokat oldottak meg játékos formában, előre kidolgozott tematika alapján.  A zárókörben pedig megfogalmazták, hogy mit várnak a tábortól, a többiektől, és a tábor szervezőitől.

A tábor zárásaként a résztvevők bemutathatták, hogy miben tehetségesek, többen saját verset szavaltak el, mesét mondtak, illetve néptáncos lányok tartottak bemutatót táncostársaikat elhívva, s táncra invitálták a táborozókat is.  A táborzáró foglalkozáson felelevenítették a hét eseményeit, illetve visszajelzést adtak arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, hogy érezték magukat, mit adott számukra a tábor, mi az, amin esetleg változtatnának. Ezzel a tábor lezárásra került. A visszajelző lapok tanúsága szerint a gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborban, rengeteg új élménnyel és barátsággal gazdagodtak.

 


 GALÉRIA

szechenyi 2020 logo